Veelgestelde vragen

FAQ staat voor “Frequently Asked Questions”, wat Engels is voor: “Regelmatig Gestelde Vragen”. In dit gedeelte behandel ik vragen die ik vaak gesteld krijg.


Ik wil een houten lantaarnpaal plaatsen net zoiets als op jouw site rechtsboven in het fotootje is te zien, hoe kom ik hieraan?

De houten paal heb ik gekocht bij een houthandel in Ter Aar, de isolatoren bij het elektriciteitsmuseum in Hoenderloo (bij Apeldoorn). De steun heb ik zelf in elkaar gelast net zoals het "paddestoeltje" om de kabel aan te pellen. De rest heb ik via tweedehands websites bij elkaar gezocht.

Het valt me op dat aan sommige lantaarnpalen halverwege een omgekeerd bakje hangt met daaruit een draadje. Enig idee wat dat is of waar het voor is?

Dit omgekeerde bakje is een zogenoemde "Signpost Transmitter". Dit kastje ontving voorheen signalen die bestemd waren voor het openbaar (bus)vervoer. Om zo'n mast te zien, klik HIER en kijk onder "lantaarnpalen specials" (foto 12 t/m 16).

Langs de A15 ter hoogte van Rotterdam zijn nieuwe lantaarnpalen aangebracht met blauwe lampen op de top van de masten. Waarvoor dienen deze blauwe lampen?

De blauwe lampen op de nieuwe lichtmasten langs de A15 zijn toplichten. Deze zijn aangebracht om de A15 te onderscheiden in Nederland en komen voort uit de architectuurvisie voor de verbrede A15. Deze blauwe lampen hebben verder dus geen functie.

Kan je ook nieuwe masten en armaturen of lampen leveren?

Nee, ik run geen eigen bedrijfje dus dat kan helaas niet. Misschien in de verre toekomst dat ik hier in door wil groeien. Wel bied ik met enige regelmaat goederen te koop aan die ik over heb of vanwege ruimtegebrek weg moet doen. Deze verkooppagina kun je HIER vinden.

We hebben een armatuur SOX 90w. We hebben de ontsteker SX70 en de VSA BSX 90 H 26 aangesloten volgens het schema dat op de componenten staat. Alleen hebben we geen condensator gebruikt. In mijn ogen om de lamp capacitief te maken. Als de lamp 15 minuten brandt dan wordt alles zo warm dat de bedrading weg begint te smelten. Weet u misschien wat er niet goed gaat?

In tegenstelling tot andere schakelingen heeft de condensator in deze schakeling wel een stroomregelfuntie, ook wel 'Hybride systeem' genoemd. Met andere woorden, zodra je de condensator weglaat gaat er een te hoge stroom lopen die dermate groot wordt dat er teveel door de bedrading gaat lopen. Er onstaat dan 'wrijving' waardoor de hitte toe zal nemen met als uiteindelijk gevolg het smelten van de isolatie van de bedrading. In dit geval kan je het beste een condensator plaatsen van 9,6 Uf bij 300 volt.

Hoe kom je aan je armaturen voor je verzameling?

De meeste exemplaren haal ik van slooppanden. Als ik ergens, met name in Apeldoorn waar ik woon, een slooppand aantref, kijk ik of er beveiligingsarmaturen of lantaarnpaalarmaturen aan de gevel hangen. Vaak is dat het geval. Als ik die wil hebben ga ik naar de slopers toe en vraag ik of ik het een en ander mag hebben. Het mag niet altijd, maar soms wordt het toegestaan om iets van de gevel halen. Ook vind ik zo nu en dan armaturen langs de weg. Als een aannemer of de gemeente lantaarnpalen aan het vervangen is mag ik zo af en toe wel eens wat oude armaturen meenemen. En soms krijg ik uitnodigingen van bedrijven of gemeenten om te komen kijken of er iets van mijn gading tussen zit.

Wat doe je met de armaturen nadat je ze hebt gekregen?

Eerst grondig reinigen totdat de armatuur weer mooi schoon is en 100% vrij is van spinnen en andere troep. Dan gaan de armaturen naar zolder bij de rest van de verzameling.

Is je zolder dan niet vol?

Ja, eigenlijk wel. Maar door veel armaturen op te hangen aan de steunbalken weet ik de ruimte zo goed te benutten dat er een grote hoeveelheid gestald kan worden, al ben ik wel bang dat de ruimtenood me steeds verder gaat opbreken.

Zijn er meer mensen die gek op lantaarnpalen zijn?

Voor zover ik weet zijn er maar een handjevol echte lantaarnpaalgekken. Maar misschien zijn er nog fanaten die ik niet ken. Wel weet ik vrijwel zeker dat ik op dit moment in Gelderland de enige ben.

Hoeveel armaturen heb je

In totaal zo rond de 100 exemplaren, variërend van klein tot groot, van oud en antiek tot hypermodern en van diverse merken. Dit aantal zal de komende jaren zeker nog groeien! Helaas ben ik door de beperkte ruimte vaak genoodzaakt bij een nieuwe aanwinst een ander exemplaar te dumpen.

Kijken mensen niet raar op als je langs de weg lantaarnpalen aan het fotograferen bent?

Ja! Dit is zeker leuk om te doen! Vele mensen kijken me na en ik hoor dan denken ”wat doet die gast daar, wat fotografeert hij”? Leuke neveneffect is dat sommige automobilisten denken dat ik van de politie ben en met een lasergun op snelheid sta te controleren. Het gevolg is dat ze voor mij op hun remmen gaan staan.

Staat jouw vraag er niet bij en wil je daar toch een antwoord op hebben? Neem dan contact met mij op via de knop in het hoofdmenu rechts bovenaan deze pagina. Ik zal jouw vraag proberen te beantwoorden. Leuke vragen neem ik graag in dit hoofdstuk op.